
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: ENSURING COMPLIANCE WITH EISA 2007 STANDARDS 

 FOR ELECTRIC MOTORS 

Under the Energy Independence and Security Act of 2007 (EISA), covered motors that are manufactured 
or imported for distribution in commerce in the United States on or after December 19, 2010, must 
comply with the applicable EISA energy conservation standards.  EISA-covered motors include general 
purpose electric motors (subtype I), general purpose electric motors (subtype II), fire pump motors, and 
NEMA Design B general purpose electric motors, which are manufactured alone or as a component of 
another piece of equipment.  The standards are found in sections 431.25(c)-(f) of Title 10 of the Code of 
Federal Regulations, Part 431 (10 CFR Part 431).  See 

What are the EISA standards for electric motors? 

http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-
idx?c=ecfr&sid=b3ded976d83c54a10832c7c8116dcef6&rgn=div8&view=text&node=10:3.0.1.4.17.2.47.1
0&idno=10.   

The compliance date for the EISA energy conservation standards is December 19, 2010.  Electric motors, 
covered under EISA, which are manufactured in the United States or imported for distribution in 
commerce in the United States on or after December 19, 2010, must comply with the applicable EISA 
standards.  In the case of imports, regardless of the date of manufacture overseas, covered motors that 
are imported into the United States on or after December 19, 2010, must comply with the EISA 
standards.   

When must a motor manufacturer meet the EISA standards? 

A manufacturer or private labeler of electric motors must certify that each covered basic model meets 
the applicable EISA energy conservation standard before distributing the models in commerce or 
importing such covered motors into the United States on or after December 19, 2010.  A “manufacturer” 
is any person who manufactures, produces, assembles, or imports industrial equipment.  A “private 
labeler” is the owner of a brand or trademark on the label of the motor.  In this document, the term 
“manufacturer” will be used to describe both manufacturers and private labelers. 

How does a manufacturer or private labeler certify compliance to EISA standards? 

The regulations for certifying compliance are provided at 10 CFR 431.36.  See 
http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-
idx?c=ecfr&sid=f81c96ef5523bc8f5230b9ea729ebefc&rgn=div8&view=text&node=10:3.0.1.4.17.2.49.16
&idno=10  The Compliance Certification format is provided under appendix C to subpart B of 10 CFR Part 
431.  See http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-
idx?c=ecfr&sid=f81c96ef5523bc8f5230b9ea729ebefc&rgn=div9&view=text&node=10:3.0.1.4.17.2.50.17
.32&idno=10   
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The U.S. Department of Energy (DOE) provides a Compliance Certification (CC) number to a 
manufacturer when the manufacturer initially certifies that its covered motors are in compliance with 
the applicable requirements in 10 CFR Part 431.  When DOE issues a CC number, it indicates that the 
initial compliance certification documents submitted by the manufacturer are acceptable.  During the 
initial certification phase, DOE will issue either a unique CC number that is applicable to those basic 
models of electric motors distributed by that manufacturer or a unique CC number for each brand 
name, trademark or other label as requested and as provided under 10 CFR 431.36.  The “A” suffix on a 
CC number that DOE has already issued indicates that the motor was initially certified to the standards 
that were set forth as part of the Energy Policy Act of 1992 (EPACT). 

What is a Compliance Certification number and when does DOE issue it? 

Whether a particular manufacturer is required to certify compliance to the EISA standards for EISA-
covered motors, and whether a CC number will be issued by DOE, is explained in the following sample 
scenarios and summary table: 

Does a manufacturer need to certify that its motors comply with the EISA standards? 

Scenario 1:  Manufacturer X previously submitted to DOE an acceptable Compliance Certification for a 
basic model with an efficiency level that met EISA standards before the EISA standards took effect.   

Certification Requirement:  Provided that the previously submitted Compliance Certification and 
substantiating documents show that the basic model meets the new EISA standard, no 
additional certification of that basic model is required. DOE will not issue a new CC number 
unless one is requested (see below). 

Scenario 2:  Manufacturer Y previously submitted to DOE an acceptable Compliance Certification for a 
basic model with an efficiency level that met the applicable EPACT standard.  The manufacturer, 
however, has not submitted to DOE an acceptable Compliance Certification for a basic model with an 
efficiency level that meets the applicable EISA standard.   

Certification Requirement:  Manufacturer Y must submit a new Compliance Certification with 
substantiating documents demonstrating that the basic model meets the applicable EISA 
standard before distributing in commerce or importing the basic model into the United States 
on or after December 19, 2010.  The “A” suffix on the manufacturer’s already issued CC number 
will be replaced with a “B” suffix. 

Scenario 3:   Manufacturer Z has not previously submitted to DOE an acceptable Compliance 
Certification for a basic model with an efficiency level that met the applicable EPACT standard.  The 
manufacturer also has not submitted to DOE an acceptable Compliance Certification for a basic model 
with an efficiency level that meets the applicable EISA standard.  

Certification Requirement:  Manufacturer Z must submit to DOE its Compliance Certification 
with substantiating documents demonstrating that the basic model meets the applicable EISA 
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standard before distributing in commerce or importing the basic model into the United States 
on or after December 19, 2010.  This manufacturer will be provided a CC number with a “B” 
suffix.  

DOE will provide a CC number with a new “B” suffix according to the scenarios depicted above.  The new 
“B” suffix will indicate that the motor was certified to EISA standards.  DOE understands that some 
manufacturers in scenario 1 above may desire a “B” suffix for their motor. Although it is optional to 
request a new “B” suffix in cases where a manufacturer's original certification is acceptable because the 
motors already meet EISA levels, DOE will reissue a CC number with a “B” suffix to manufacturers upon 
request.   

Why do certain Compliance Certification numbers have a “B” suffix?  

The table below summarizes the requirements to certify compliance according to Scenarios 1, 2, and 3: 

Manufacturer Must certify compliance to EISA 
standards? 

Will obtain a “B” suffix CC number? 

Manufacturer X No (if already certified compliance to EISA 
standards) 

No (although DOE will reissue a CC 
number with a “B” suffix upon 
request) 

Manufacturer Y Yes Yes (number remains same except 
“A” suffix replaced with “B” suffix) 

Manufacturer Z Yes Yes 

 

Also, refer to the Compliance Certification guidance document available at 
http://www1.eere.energy.gov/buildings/appliance_standards/pdfs/certification_poststandardchange.p
df for more information. 

DOE is developing a supplemental notice of proposed rulemaking (SNOPR) that will focus on updating 
various definitions and incorporations by reference related to the current test procedures.  However, 
until DOE publishes a final rule addressing these issues, the current test procedures (codified at 10 CFR 
431.16) apply when certifying motors as compliant with the applicable EISA standard.  Also see 

What test procedures should manufacturers use when testing to certify compliance? 

http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-
idx?c=ecfr&sid=f81c96ef5523bc8f5230b9ea729ebefc&rgn=div9&view=text&node=10:3.0.1.4.17.2.50.17
.31&idno=10  The fact that the SNOPR is under development does not preclude a manufacturer from 
testing motors for compliance with EISA-established standards by utilizing the current DOE test 
procedures.   
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James Raba 
Appliances & Commercial Equipment Standards 
Building Technologies Program 
Office of Energy Efficiency & Renewable Energy 
U.S. Department of Energy 

Whom can I contact for more information? 

Email: Jim.Raba@ee.doe.gov 
Telephone:  (202) 586-8654 
 

 


