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Q: Does the DOE test procedure for automatic commercial ice makers allow use of temporary baffles
to reduce or prevent recirculation of air between the ice maker’s air outlet and inlet during testing?

A: The DOE test procedure for automatic commercial ice makers is found in the Code of Federal
Regulations at 10 CFR 431.134, Subpart H, and incorporates by reference AHRI Standard 810—2007 with
Addendum 1, (AHRI 810), Performance Rating of Automatic Commercial Ice-Makers, March 2011 and
ANSI/ASHRAE Standard 29-2009, (ANSI/ASHRAE 29), Method of Testing Automatic Ice Makers (including
Errata Sheets issued April 8, 2010 and April 21, 2010). The DOE test procedure requires that the ambient
air temperature be maintained at 90°F £ 1°F; there is also an exception for batch equipment during the
first five minutes of each freeze cycle, during which the ambient air temperature must be maintained at
90°F + 2°F. The test procedure specifies that this ambient air temperature shall be measured with two
temperature measuring devices centered 1 foot from the air inlet or inlets. On January 28, 2013, DOE
published a draft guidance document and asked for comments and suggestions. In response, DOE
received one industry comment which agreed with DOE’s proposed approach, which is adopted below
as final guidance.

For the purposes of this guidance discussion, a baffle is a partition (usually made of flat material like
cardboard, plastic, or sheet metal) that reduces or prevents recirculation of warm air from an ice
maker’s air outlet to its air inlet—or, for remote condensers, from the condenser’s air outlet to its inlet.
This discussion specifically addresses baffles that are temporarily mounted externally to the ice maker
during testing. DOE has developed this guidance because the DOE test procedure does not explicitly
indicate whether such temporary baffles may be used during testing of automatic commercial ice
makers. Because the baffle may reduce the average temperature of the air entering the inlet, use of
such temporary baffles during testing could result in a lower measured energy use that is not
representative of the energy use of the unit as operated by the end user.

Section 4.1.4 of AHRI 810-2007 states that the unit will be “set up for testing per the manufacturer’s
written instructions provided with the unit” and “no adjustments of any kind shall be made to the test
unit prior to or during the test that would affect the ice capacity, energy usage, or water usage of the
test sample”. The test procedure therefore does not allow the use of temporary baffles for testing that
are not either (a) part of the ice maker or (b) shipped with the ice maker to be installed according to
manufacturers’ installation instructions. The use of temporary baffles is not consistent with the
requirements of the DOE test procedure for automatic commercial ice makers and the use of such
temporary baffles for the purpose of testing would be considered a failure to test the automatic
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commercial ice maker in conformance with the applicable test requirements, a prohibited act under 10
CFR 429.102(a)(2).

DOE is aware that warm air discharged from the ice maker can affect the ambient air temperature
measurement such that it fluctuates outside the maximum allowed + 1 °F or + 2 °F range and that baffles
can prevent such fluctuation. However, baffles may not be installed temporarily for testing to mitigate
this issue. If the fluctuations cannot be maintained within the required tolerances, temperature
measuring devices may be shielded so that the indicated temperature will not be affected by the
intermittent passing of warm discharge air at the measurement location. However, the shields must not
block recirculation of this air into the condenser or ice maker inlet.



