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This is a draft document and does not represent a definitive view of the agency on the questions 
addressed. 

 
This and other guidance documents are accessible on the U.S. Department of Energy, Energy Efficiency 
& Renewable Energy web site at: http://www1.eere.energy.gov/guidance/default.aspx?pid=2&spid=1. 
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The following is a draft U.S. Department of Energy (DOE or the Department) guidance document 
regarding the scope of the definition for external power supplies. This draft guidance document 
represents the Department’s interpretation of its existing regulations and is exempt from the notice and 
comment requirements of the Administrative Procedure Act. See 5 U.S.C. § 553(b)(A). Nonetheless, the 
Department is accepting comments and suggestions from the public until December 15, 2014. 
Comments and suggestions should be provided in WordPerfect, Microsoft Word, PDF, or text file format 
by sending an email to ExtPowerSupplies2014GUID0052@ee.doe.gov. Please also include the docket 
number http://www.regulations.gov/#!docketDetail;D=EERE-2014-BT-GUID-0052.  
Submitted comments are public and may be reviewed at Docket 
http://www.regulations.gov/#!docketDetail;D=EERE-2014-BT-GUID-0052 on regulations.gov; if you wish 
to submit confidential business information as part of your comment, please contact DOE at the above 
email address. At the end of the comment period, this draft guidance document may be adopted, 
revised, or withdrawn. 
  
Q: Are external power supplies that are packaged with and used to operate commercial or industrial 
equipment covered by the Department of Energy’s energy conservation standards? 
 
A: The Energy Policy and Conservation Act of 1975, as amended (EPCA), defines an external power 
supply as an “external power supply circuit that is used to convert household electric current into DC 
current or lower‐voltage AC current to operate a consumer product.”  42 U.S.C. 6291(36). See also 10 
CFR 430.2.  In a final rule issued on February 10, 2014, DOE discussed the applicability of the term 
"consumer product" in the context of the external power supply definition.  See 79 Fed. Reg. 7846, 7860 
(Feb. 10, 2014).  Despite this explanation, DOE continues to receive numerous inquiries about whether 
external power supplies packaged with and used to operate specific products or equipment need to 
meet DOE’s energy conservation standards.  In response to these questions, DOE is issuing this draft 
guidance. 
 
Consistent with EPCA and DOE’s regulations, any external power supply that is of a type capable of 
operating a consumer product would be considered a covered product and possibly subject to DOE’s 
energy conservation standards, without regard to whether that external power supply was in fact 
distributed in U.S. commerce to operate a consumer product.  Only external power supplies that have 
identifiable design characteristics that would make them incapable of operating a consumer product 
would be considered to not meet EPCA’s definition of external power supply.   
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To be clear, while any device that meets the definition of an external power supply would be considered 
a covered product, DOE has only established energy conservation standards for certain types of external 
power supplies.  Currently, external power supplies that meet the definition of a “Class A” external 
power supply are required to meet specific energy conservation standards articulated at 10. C.F.R. 
§ 430.32(w)(1)(i).   Beginning in 2016, direct operation external power supplies are also required to meet 
energy conservation standards articulated at 10. C.F.R. § 430.32(w)(1)(ii).  These new standards cover 
additional external power supplies that may have not previously been required to meet standards and 
also increase the stringency of the standards for many types of external power supplies that had 
previously been required to meet the Class A standards.  More information on the current and future 
external power supply energy conservation standards is available on the DOE’s External Power Supply 
website. 
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