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This is a draft document and does not represent a definitive view of the agency on the questions 

addressed. 

 
This and other guidance documents are accessible on the U.S. Department of Energy, Energy Efficiency 

& Renewable Energy web site at: http://www1.eere.energy.gov/guidance/default.aspx?pid=2&spid=1. 

The following is a draft U.S. Department of Energy (DOE) guidance document regarding test procedures 
for residential clothes washers, clothes dryers, and dishwashers. This draft guidance document 
represents the Department’s interpretation of the existing regulations and is exempt from the notice 
and comment requirements of the Administrative Procedure Act. (5 U.S.C. 553(b)(A)) Nevertheless, the 
Department is accepting comments and suggestions from the public until January 1, 2015.  Comments 
and suggestions should be provided in WordPerfect, Microsoft Word, PDF, or text file format by sending 
an email to OffModeGuidance2014GUID0056@ee.doe.gov. Include docket number 
http://www.regulations.gov/#!docketDetail;D=EERE-2014-BT-GUID-0056 in your correspondence. At the 
end of the comment period, this draft guidance document may be adopted, revised or withdrawn.  
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Q: For a clothes washer, clothes dryer or dishwasher with an electronic, or “soft,” on/off button 

or switch that does not physically break the connection to the mains power supply, is the 

appliance considered to be in “off mode” when the button or switch is indicated as being in the 

“off” position?  

A: No, the appliance would instead be considered to be in “standby mode” as  defined in 
appendices  C1, D1, D2 and J2 of Subpart B to 10 CFR Part 430. Standby mode is defined as a 
mode in which the product is connected to a mains power source and offers one or more of the 
following user-oriented or protective functions which may persist for an indefinite period of 
time: (a) To facilitate the activation of other modes (including activation or deactivation of 
active mode) by remote switch (including remote control), internal sensor, or timer; (b) 
continuous functions, including information or status displays (including clocks) or sensor-based 
functions. A timer is a continuous clock function (which may or may not be associated with a 
display) that provides regular, scheduled tasks (e.g., switching) and that operates on a 
continuous basis. 
 
DOE considers the internal control panel component that detects the press of the electronic 
power button to be an internal sensor that facilitates the activation or deactivation of other 
modes (including active mode); therefore, the product would be in standby mode when the 
electronic button or switch is indicated as being in the “off” position. Because of its capability to 
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detect the press of the electronic power button, this internal sensor differs from a hard on/off 
switch, which does not provide any such sensing capabilities but may include an indicator to 
show that the product is in off mode.  
 
“Off mode” as defined in appendices  C1, D1, D2 and J2 of Subpart B to 10 CFR Part 430 would 
not be applicable to this product, unless it also has a “hard” on/off switch or dial that physically 
breaks the connection to the mains power supply and does not provide any standby mode or 
active mode features when that on/off switch is in the “off” position.  


