
 

                                 
                     

 
                             
             
 
 

                 
     
         
                          
     
       

 
 
                                   

                                   

    

                                         

                           

                                   

                                   

                           

                               

                             

                                   

                               

                           

                                   

                                   

                             

                                 

This final document represents the definitive view of the agency on the questions addressed and may be 
relied upon by the regulated industry and members of the public. 

This and other guidance documents are accessible on the U.S. Department of Energy, Energy Efficiency 
& Renewable Energy web site at: http://www1.eere.energy.gov/guidance/default.aspx?pid=2&spid=1. 

Guidance Type: Definitions and Scope of Coverage, Conservation Standards 
Category: Lighting Products 
Product: Ceiling fan light kits 
Product Sub‐type: Sockets other than pin‐based for fluorescent lamps and medium screw base 
Guidance Version: FINAL 
Issued: July 16, 2010 

Q: Is accent lighting on ceiling fan light kits with sockets other than medium screw base or pin‐based 

for fluorescent lamps subject to the total 190 watt limitation for all lamps included with the ceiling fan 

light kit? 

A: DOE does not consider ceiling fan accent lighting that is not a significant light source to be part of the 

190‐watt limitation. DOE has made this determination for three reasons. First, pursuant to section 
135(a)(3) of EPACT 2005, EPCA defines a ceiling fan light kit, in part as equipment "designed to provide 

light." (42 U.S.C. 6291(50)) The purpose of accent lighting is not to provide direct light; instead, it is 

commonly used for decorative purposes. As such, accent lighting is not covered by EPCA. 

Second, this application of the standard is clearly consistent with EPCA's treatment of ceiling fan light 
kits with medium‐screw base sockets and those with pin‐based sockets for fluorescent lamps. For these 

two types of ceiling fan light kits, section 325(ff) of EPCA clearly regulates only lamps inserted into screw 

base or pin‐based sockets, and not any accent lights otherwise incorporated into the fan. (42 U.S.C. 
6295(ff)(2)‐(3)) Third, DOE is concerned with addressing energy consumption by light sources that are 

aligned with the primary purpose of the ceiling fan light kit. For ceiling fan light kits, the general 

illumination provided by the light kit is its principal function, and thus should be subject to the 190‐wattt 
limitation. Other ancillary lighting, such as accent lighting serves primarily an aesthetic purpose and is 

therefore not part of the general illumination function of the ceiling fan light kit. 71 FR 71347. 
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