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This is a draft document and does not represent a definitive view of the agency on the questions 
addressed. 

 
This and other guidance documents are accessible on the U.S. Department of Energy, Energy Efficiency 
& Renewable Energy web site at: http://www1.eere.energy.gov/guidance/default.aspx?pid=2&spid=1. 
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The following is a draft U.S. Department of Energy (DOE or the Department) guidance document 
regarding coverage of computer room air conditioners.  This draft guidance document represents the 
Department’s interpretation of its existing regulations and is exempt from the notice and comment 
requirements of the Administrative Procedure Act.  See 5 U.S.C. § 553(b)(A).  Nonetheless, the 
Department is accepting comments and suggestions from the public until November 6, 2015.  
Comments and suggestions should be provided in WordPerfect, Microsoft Word, PDF, or text file format 
by sending an email to ComputerRoomACGuidance2014GUID0022@ee.doe.gov.  Please also include the 
docket number EERE-2014-BT-GUID-0022.  At the end of the comment period, this draft guidance 
document may be adopted, revised, or withdrawn. 
 
Q:  Are ceiling-mount ducted and free discharge computer room air conditioners (CRACs) covered 

equipment? 

A:  Yes. DOE defines a computer room air conditioner in 10 CFR 431.92: 

Computer Room Air Conditioner means a basic model of commercial package air-conditioning 

and heating equipment (packaged or split) that is: Used in computer rooms, data processing 

rooms, or other information technology cooling applications; rated for sensible coefficient of 

performance (SCOP) and tested in accordance with 10 CFR 431.96, and is not a covered 

consumer product under 42 U.S.C. 6291(1)-(2) and 6292.  A computer room air conditioner may 

be provided with, or have as available options, an integrated humidifier, temperature, and/or 

humidity control of the supplied air, and reheating function. 

The current definition of computer room air conditioner does not establish coverage based on the 
mounting (floor versus ceiling, for example), airflow direction, or whether the unit installation requires 
supply air ductwork or not.  CRACs are a subset of commercial package air-conditioning and heating 
equipment that are used in the applications mentioned in the definition, rated for SCOP,1 and tested in 
accordance with 10 CFR 431.96.  Specifically, Table 2 to 10 CFR 431.96 lists the test procedure for 
computer room air conditioners as ASHRAE 127-2007, Method of Testing for Rating Computer and Data 

                                                           
1 DOE notes that the most recent version of ASHRAE 127-2012 changed the rating metric from “SCOP” to 
“NSenCOP.”  However, these metrics are essentially equivalent, as they have the same definition. 
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Processing Room Unitary Air Conditioners (omit section 5.11).  ASHRAE 127-2007 is not specific as to 
airflow-direction (i.e., upflow, downflow, horizontal) or mounting (i.e., floor, ceiling) and provides 
procedures for both ducted systems (section 5.1.4.5.1) and free discharge systems (5.1.4.5.3).  As a 
result, the test method could be applied for testing and rating the SCOP of ceiling-mounted, horizontal 
ducted or free discharge CRACs.  Because such CRACs meet all the aspects of DOE’s definition of 
“Computer Room Air Conditioner,” they are considered covered equipment and are subject to DOE’s 
regulations. 

Q:  Are ceiling-mount ducted and free discharge CRACs required to be tested using the current DOE 
test procedure? 

A:  Yes.  42 USC 6314(d)(1) states that effective 360 days after a test procedure rule applicable to 
commercial package air conditioning and heating equipment (which includes computer room air 
conditioners) is prescribed, “no manufacturer, distributor, retailer, or private labeler may make any 
representation—(A) in writing (including any representation on a label), or (B) in any broadcast 
advertisement, respecting the energy consumption of such equipment or cost of energy consumed by 
such equipment, unless such equipment has been tested in accordance with such test procedure and 
such representation fairly discloses the results of such testing.”  On May 16, 2012, DOE published a final 
rule in the Federal Register which adopted ASHRAE 127-2007 (omitting section 5.11) as the test 
procedure for computer room air conditioners, with use of the DOE test procedure required on and 
after October 29, 2012, for units less than 65,000 Btu/h and on and after May 13, 2013 for units greater 
than or equal to 65,000 Btu/h and less than 760,000 Btu/h.  77 FR 28928, 28990.  (See also Table 2 to 10 
CFR 431.96.)  The 2012 test procedure final rule did not have an exception for any specific airflow 
direction or mounting location.  Therefore, any manufacturer making representations of the energy 
consumption of CRACs (including ceiling-mounted ducted or free discharge units) must test according to 
the current DOE test procedure.  A manufacturer may request a test procedure waiver for a basic model 
if it contains design features that prevent testing according to the DOE test procedure, or such testing 
may generate results that are unrepresentative of the true energy consumption of the basic model.  

Q:  Are ceiling-mount ducted and free discharge CRACs required to meet the energy conservation 
standards for CRACs? 

A:  No.  DOE specifies minimum efficiency standards for certain equipment classes of CRACs in 10 CFR 

431.97.  However, Table 7 to 10 CFR 431.97 specifies minimum SCOP efficiency specifically for 

downflow and upflow units.  The terminology “downflow” and “upflow” does not apply to units 

designed for mounting above the ceiling, which are free flow units.  Thus, at this time, there are no 

energy conservation standards applicable to those basic models that are exclusively ceiling-mount 

CRACs. 


