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This final document represents the definitive view of the agency on the questions addressed and may be 
relied upon by the regulated industry and members of the public. 

 
 
This and other guidance documents are accessible on the U.S. Department of Energy, Energy Efficiency 
& Renewable Energy web site at: http://www1.eere.energy.gov/guidance/default.aspx?pid=2&spid=1. 
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Q:  Are illuminated exit signs with integrated egress lighting or other auxiliary functions covered by 
Federal energy conservation standards? 
 
A:  Yes, the Federal energy conservation standards for illuminated exits signs apply to products with 
auxiliary functions such as integrated egress lighting (sometimes referred to as combination exit 
signs).  However, the standard applies to the exit sign, not to other components (e.g., egress lighting, 
alarms).  Manufacturers of these products may require a waiver from the DOE test procedure to test 
and generate representative results for the energy consumption of certain basic models.   
 
Federal energy conservation standards require that illuminated exit signs manufactured on or after 
January 1, 2006, have an input power demand of 5 watts or less per face. 10 CFR § 431.206; see also 
42 U.S.C. § 6295(w).  
 
DOE understands that certain manufacturers of illuminated exit signs with integrated egress lighting or 
other auxiliary functions have been operating under a mistaken belief that Federal energy conservation 
standards do not apply to such units.  To clarify, any illuminated exit sign that meets each element of the 
relevant product definition1 is a covered product under the statute and DOE’s regulations.  The addition 
of ancillary features or hardware would not transform the illuminated exit sign into a non-covered 
product or otherwise move it beyond the applicable regulatory requirements, although the added 
features or hardware are not subject to the energy conservation standard. 
 
DOE recognizes that using the current DOE test procedure to test illuminated exit signs that incorporate 
integrated egress lighting or other ancillary features may result in measured values that are not 
representative of solely the illuminated exit sign component’s energy efficiency.  In contrast to models 
without ancillary features such as egress lighting, these combination exit sign models must have a larger 
battery capacity to operate the emergency lights for at least 90 minutes after the main power supply is 
disrupted, per National Fire Protection Agency (NFPA) requirements.  NFPA 101 § 7.9.2.1.  The onboard 

                                                           
1 The t erm  ‘‘i llum inat ed  exit  sign ’’ m eans a sign  t hat —  (A) is d esigned  t o  b e p erm anent ly f ixed  in  p lace t o  

id ent if y an  exit ; and  (B) consist s o f  an  elect r ically p ow ered  in t egral ligh t  source t hat —  (i) i llum inat es t he legend  

‘‘EXIT’’ and  any d irect ional ind icat ors; and  (ii) p rovid es cont rast  b et w een  t he legend , any d irect ional ind icat o rs, 

and  t he b ackground .  42 U.S.C. § 6291(37); 10 C.F.R. § 431.202. 

http://www1.eere.energy.gov/guidance/default.aspx?pid=2&spid=1
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battery charger is an auxiliary power draw that, when charging, typically results in an increase in the 
total input power demand beyond the power required to operate the illuminated sign faces alone.   
 
Because DOE’s current test procedure does not provide a methodology for excluding the power 
consumed for charging the battery used to power features other than the exit sign faces, manufacturers 
of basic models with this feature may seek a waiver from the DOE test procedures to test and certify 
these models if they do not believe the result of the DOE test procedure is representative of the exit 
sign’s energy efficiency.  Additional details regarding how to obtain a test procedure waiver are available 
in 10 C.F.R. parts 430 (consumer products) and 431 (commercial and industrial equipment). 
 
It is DOE’s enforcement policy to refrain from pursuing an enforcement action while a test procedure 
waiver request is pending.  DOE has also initiated a test procedure rulemaking for illuminated exit signs, 
with related rulemaking documents to be subsequently published in the Federal Register and posted on 
the DOE website. 
 
This final version contains modifications reflecting comments received on the June draft. 

http://energy.gov/gc/downloads/igc-enforcement-guidance-application-waivers-and-waiver-process-issued-december-23-2010

