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The following is a draft U.S. Department of Energy (DOE) guidance document regarding test procedures 
for residential clothes washers, clothes dryers, and dishwashers. This draft guidance document 
represents the Department’s interpretation of the existing regulations and is exempt from the notice 
and comment requirements of the Administrative Procedure Act. (5 U.S.C. 553(b)(A)) Nevertheless, the 
Department is accepting comments and suggestions from the public until November 6, 2014. Comments 
and suggestions should be provided in WordPerfect, Microsoft Word, PDF, or text file format by sending 
an email to MechOnOffSwitch2014GUID0046@ee.doe.gov  . Include docket number EERE-2014-BT-
GUID-0046 in your correspondence. At the end of the comment period, this draft guidance document 
may be adopted, revised or withdrawn.  

Q: For a clothes washer, clothes dryer or dishwasher with a “hard” on/off switch or 
electromechanical dial that physically breaks the connection to the mains power supply, is the 
appliance considered to be in “off mode” when the switch or dial is in the “off” position?  

A: Yes, when the switch or dial is in the “off” position, the appliance would be considered in “off mode” 

as defined in appendices  C1, D1, D2 and J2 of Subpart B to 10 CFR Part 430, as long as no standby or 

active mode functions are provided.  Off mode is defined as a mode in which the product is connected 

to a mains power source and is not providing any active mode or standby function, and where the mode 

may persist for an indefinite period of time.   In addition, an indicator that only shows the user that the 

product is in the off position is included within the classification of an off mode.  Pursuant to this 

definition, an indicator light that illuminates to indicate that the switch or dial is in the off position is not 

considered such a standby or active mode function.  The appliance would still be considered to be in off 

mode when such an indicator is active.  
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