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This final document represents the definitive view of the agency on the questions addressed and may be 
relied upon by the regulated industry and members of the public. 

 
This and other guidance documents are accessible on the U.S. Department of Energy, Energy Efficiency 
& Renewable Energy web site at: http://www1.eere.energy.gov/guidance/default.aspx?pid=2&spid=1. 
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Q:  Some refrigerator and freezer models leave the manufacturer’s warehouse without an icemaker, 

but are designed such that an icemaker could be installed at a later point in the distribution chain or by 

the user. How should these models, which are commonly referred to as “kitable” or “icemaker ready” 

models, be tested and certified to DOE, and how should model numbers be assigned to them? 

 

A:  Based on descriptions provided to the U.S. Department of Energy (DOE) by manufacturers and the 

industry trade association, DOE understands that these refrigerator or freezer models are currently 

marketed in three possible ways: 1) without an automatic icemaker; 2) with an automatic icemaker; or 

3) without an automatic icemaker but as a product that is capable of having an icemaker installed after 

it leaves the factory (e.g., “icemaker ready”).  DOE is clarifying that each configuration that a 

manufacturer offers for sale (e.g., by advertising the refrigerator-freezer on its website) must be tested 

and subsequently certified in accordance with DOE’s regulations. Consequently: 

 

 If the manufacturer elects to offer for sale a configuration that does not have icemaking 

capability, it must be tested and certified as a non-icemaker model (e.g., product class 3, 5, 

or 4).  

 If the manufacturer elects to offer for sale a configuration that includes an icemaker, it must be 

tested and certified as an icemaker model (e.g., product class 3I, 5I, or 7).  

 If the manufacturer elects to offer for sale a model for use in two configurations (e.g., by 

advertising it as a product that does not have an icemaker, but is capable of having an icemaker 

installed as an optional feature (i.e., icemaker ready)), that model must be addressed and 

treated as two separate basic models (e.g., product classes 3 and 3I).  In such a case, the 

manufacturer may assign the same individual model number for both configurations, but must 

use separate and distinguishable basic model numbers in its DOE certification for the non-

icemaker and icemaker versions.  In this situation, a manufacturer need not conduct the 

laboratory portion of the required DOE test procedure twice (for each tested unit) before 

certifying compliance for each of the two basic models.  (For example, a manufacturer could 

conduct the laboratory portion of the required test procedure on the minimum two-unit sample 

required under 10 CFR Part 429 in the non-icemaker configuration and then complete the 
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calculations portion of the test procedure for both the non-icemaker and the icemaker basic 

models based on those laboratory results.) 

 

This clarification applies to products tested using both Appendix A and Appendix B, which will become 

mandatory starting on September 15, 2014.   

  

Background:  In response to the draft guidance document published on November 13, 2013, DOE 

received two comments, one from the Association of Home Appliance Manufacturers (AHAM) and one 

from GE, both of which expressed objection to the requirement that a product offered for sale in two 

configurations must be treated as two separate basic models and certified in both configurations.  In 

their comments, AHAM and GE both stated that the additional reporting and labeling burden of such a 

requirement was unjustified and that it would create confusion in the marketplace. DOE understands 

the concerns expressed in these comments and has coordinated with the Federal Trade Commission and 

the ENERGY STAR program to minimize any additional labeling or reporting burdens that could result 

from this requirement; however, DOE has determined that the approach described in the draft guidance 

is necessary in order to ensure compliance with its regulations and is finalizing the November 2013 

guidance without alteration.   


