
  
 

 
 

  
 
 

   
   

   
  

  
     

 
 

 
    

   
   

 
    

 

  
 

 
 

 
 

 
      

      
    

  
   

   

 
    

 

   
  

    
   

 

This is a draft document and does not represent a definitive view of the agency on the questions 
addressed. 

This and other guidance documents are accessible on the U.S. Department of Energy, Energy Efficiency 
& Renewable Energy web site at: http://www1.eere.energy.gov/guidance/default.aspx?pid=2&spid=1. 

Guidance Type: Conservation Standards, Enforcement 
Category: Commercial Equipment 
Product: Walk-in Cooler and Walk-in Freezers 
Guidance Version: DRAFT 
Issued: January 20, 2012 
Comment Period Closes: February 20, 2012 

Q: What are the relevant dates for compliance with the prescriptive requirements for walk-in coolers 
and walk-in freezers? For example:  If a newly manufactured component of a walk-in cooler or walk-
in freezer is installed in a walk-in box manufactured prior to January 1, 2009, does it have to comply 
with the prescriptive requirements of 10 C.F.R. § 431.306? 

A: The following is a draft U.S. Department of Energy (DOE) guidance document regarding commercial 
walk-in coolers and walk-in freezers. This draft guidance document represents the Department’s 
interpretation of its existing regulations and is exempt from the notice and comment requirements of 
the Administrative Procedure Act. See 5 U.S.C. § 553(b)(A). Therefore, the Department is accepting 
comments and suggestions from the public until February 20, 2012. Comments and suggestions should 
be provided in WordPerfect, Microsoft Word, PDF, or text file format by sending an email to WICF­
EISA2007Guidance-2012-0001@ee.doe.gov. Please also include the docket number EERE-2012-BT-STD­
0001.  At the end of the comment period, this draft guidance document may be adopted, revised or 
withdrawn. 

Earlier this year, DOE issued two rules that detailed a general approach with respect to the regulation of 
walk-in coolers and freezers (“WICFs” or “walk-ins”) -- the WICF test procedure final rule (76 Fed. Reg. 
21580 (April 15, 2011)) and the certification, compliance, and enforcement (CCE) final rule (76 Fed. Reg. 
12422 (March 7, 2011)). Because the statutory framework enacted by Congress established a series of 
component-based standards, DOE opted to follow this approach in regulating this equipment by 
establishing a test procedure that accounts for these component-specific standards. This approach 
effectively results in enforcement at the component level and requires component manufacturers to 
certify that the components they produce meet the applicable standard or standards.  The CCE 
rulemaking further clarified that assemblers of walk-in systems are required to use only components 
that comply with the Federal standards. 76 FR 12422, 12444. 

In response to these rules, DOE has received a number of questions regarding how to apply the 
component-based approach when deciding which replacement components to install into WICF 
applications. Specifically, under what circumstances must WICF replacement components meet the 
applicable Federal standards? This guidance document addresses that question as it pertains solely to 
those requirements that have already been prescribed in EPCA as a result of amendments added by the 
Energy Independence and Security Act of 2007 (Pub. L. No. 110-140 (Dec. 19, 2007)) (EISA).  These 

http://www1.eere.energy.gov/guidance/default.aspx?pid=2&spid=1
mailto:WICF-EISA2007Guidance-2012-0001@ee.doe.gov
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requirements, which are currently in place and became effective as of January 1, 2009, are also found at 
10 CFR 431.306. DOE may amend this guidance in the future as needed. 

The guidelines presented below, which are consistent with the component-level approach established 
by Congress, include examples to illustrate their application. 

Guideline 1: All WICF components covered under EISA and manufactured on or after January 1, 2009, 
that are used in WICF applications must comply with the relevant EISA requirements. This includes WICF 
components that are assembled to make a newly constructed WICF and a WICF component that goes 
into an existing, previously installed WICF to replace a component. 
Example 1: A display door manufactured after January 1, 2009, and used in a walk-in cooler must comply 
with the relevant EISA requirements for a walk-in cooler display door no matter whether the display 
door is being installed in a new WICF or is a replacement for a display door in an existing WICF. (If the 
same or similar display door is used in an application other than a WICF, it does not have to meet the 
EISA requirements for WICF display doors.) 
Example 2: A WICF evaporator, manufactured prior to January 1, 2009, requires a replacement fan 
motor. If the replacement fan motor was manufactured after January 1, 2009 and is going to be used as 
a replacement for an existing WICF, it must be compliant with the WICF standard.  Thus, the motor must 
be an ECM motor or a 3-phase motor. 

Guideline 2: WICF components covered by EISA and manufactured prior to January 1, 2009, that are
 
installed in WICFs manufactured prior to January 1, 2009, do not have to meet the relevant EISA
 
requirements.
 
Example: A WICF manufactured prior to January 1, 2009, needs a replacement door. The door may be
 
replaced from existing inventory consisting of replacement doors manufactured prior to January 1,
 
2009, and that door does not have to meet the EISA requirements for doors.
 

DOE believes this approach is permissible under the legal framework established by EISA and 
will not cause undue burden for the following reasons. First, DOE expects there to be a sufficient supply 
of WICF components to meet the demand for replacement components for WICFs manufactured after 
January 1, 2009. Component manufacturers are already producing compliant components as required 
under EISA, and supplying owners of pre-2009 WICFs with components as needed should not present 
any problems given the relatively small demand. 

DOE also believes customers will not be “stranded” – that is, unable to find replacement 
components for WICFs manufactured before January 1, 2009 – because existing products are available 
to meet the demand. For example, many motor manufacturers offer ECM motors as drop-in 
replacements for shaded pole and PSC fan motors that were installed in pre-2009 WICFs. For envelope 
components, which may be custom-made, DOE expects that in the majority of cases, manufacturers 
would be capable of supplying EISA-compliant components to replace non-EISA-compliant components 
that were manufactured before January 1, 2009. For example, if a cooler non-display door or panel 
made of 3 ½ inches of expanded polystyrene foam fails, it can be replaced with a component made of 3 
½ inches of extruded polystyrene or polyurethane foam, which would meet the EISA R-value 
requirement. If a freezer display door with 2 panes of glass fails, it can be replaced with a 3-pane door. 
In a case where the component must be replaced with a component of different dimensions to meet the 
standard – for instance, if a 3-inch freezer panel would have to be replaced with a 4-inch panel – 
manufacturers and customers have several options. If the panels can be connected using the panel 
locking system, the difference in thickness can be made up with gasketing. The panel can also be 
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replaced with a 3-inch panel from inventory manufactured before January 1, 2009. Another option is to 
replace the panel with a used panel; used components are not covered under the EISA requirements, 
which only apply to new products. 

Finally, DOE believes manufacturers will not be left with a significant amount of inventory they 
cannot sell. Any components manufactured prior to January 1, 2009, can be used as replacement 
components in WICFs manufactured before January 1, 2009. DOE realizes that in the absence of 
comprehensive guidance, some manufacturers may have continued to produce replacement 
components for pre-2009 walk-ins that did not meet the EISA standards even after the January 1, 2009, 
compliance date. To address this concern, the guidelines presented in this document will not be applied 
retroactively to components made prior to the issuance of this guidance but on or after January 1, 2009.  
As a result, if a manufacturer in 2010 produced a panel that did not meet the required R-value as a 
replacement for a panel in a WICF manufactured prior to January 1, 2009, the manufacturer would not 
be penalized for producing a noncompliant component. DOE does not believe that any additional lead 
time is warranted. 

DOE believes the approach outlined in these guidelines will enable manufacturers to satisfy the 
EISA requirements without subjecting them or their customers to an undue burden. The approach 
ensures that all new equipment manufactured since January 1, 2009 – both complete WICFs and 
components thereof – comply with the EISA requirements while permitting components manufactured 
before January 1, 2009, or used components, to be used as replacement components in WICFs 
manufactured before January 1, 2009. Finally, this guidance is consistent with the component-level 
approach enacted by Congress through EISA and requires newly manufactured components to comply 
with the applicable standards regardless of whether they are used in a new installation or as 
replacement components for a previous installation. 
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